Single Blog Title

This is a single blog caption
Opmaken door een schoonheidsspecialste van Hemels beauty en health
08
nov

Make-up

Duizenden jaren geleden werd er al gebruik gemaakt van make-up.

Tijdens het stenen tijdperk,
zo’n 500.000 jaar geleden, gebruikte men een leem en vijzel om een poeder te maken waarmee het lichaam werd beschilderd.
Meer bekend zijn de farao’s. Zij gebruikten kool of lood voor een zwarte kleur en om groen te maken werd koper gebruikt. Hiermee maakten ze wimpers donker en kleurden ze lijntjes onder en boven de ogen. Ze deden dit om de duivel op afstand te houden, zowel mannen als vrouwen gebruikten make-up. Henna werd gebruikt als nagellak, hier kon je de sociale status aan aflezen. Ook gebruikten de farao’s crème van honing en oliën om veroudering tegen te gaan.
De Romeinen gingen weer een stapje verder, zij gebruikten rouge voor de wangen,  blauwe middeltjes om aders te benadrukken, nagels werden gelakt en de ogen nog steeds donker omlijnt.

De Romeinen gingen ook naar badhuizen waar wenkbrauwen werden geëpileerd
en ze “poetsten”  hun tanden met een puimsteen.

In de middeleeuwen
werd make-up als iets zondigs gezien en werd alleen door prostituees gedragen. Het werd zelfs als iets ongezonds gezien. Al schminkte Koningin Elizabeth I zichzelf in die tijd compleet wit.
Dit werd later overgenomen door, vooral Franse, vrouwen en mannen uit de hogere klassen. Daarmee lieten ze zien dat ze niet op het land werkten. Hier werden niet alleen poeders voor gebruikt, maar ook bloedzuigers werden ingezet om het gelaat zo bleek mogelijk te maken. Hoe minder bloed, hoe bleker het gezicht. De vrouwen gebruikten hierbij ook rouge en lippenstift.

De Italiaanse Signora Toffana maakte een poeder van de giftige ingrediënten arsenicum en wolfskers.
Haar aristocratische klanten werd verteld dat ze dit alleen op het gezicht
mochten aanbrengen en niet ingeslikt mocht worden.
De echtgenotes van de opgemaakte dames wisten vaak van niets,
en als ze hun vrouw kusten leidde dit tot de dood.
Ruim 600 mannen zijn aan deze “make-up” overleden voordat Toffana in 1719 werd geëxecuteerd.   

Vanaf de jaren ’30
werd het gebruikelijker om make-up te dragen, vooral omdat de filmsterren uit Hollywood dit ook deden. De eerste mascara werd uitgevonden door een Amerikaanse chemicus, die het product vernoemde naar zijn zus Mabel. Lippenstift werd uitgebracht in de vorm die we nu kennen en vlak daarna werd ook een lipgloss op de markt gebracht.

In de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van make-up in Duitsland,
met de slogan ‘Die deutsche Frau schminkt sich nicht’ door de nazi’s een halt toegeroepen.
 Make-up werd door hun nog geassocieerd met de Fransen en de prostitutie.

Na de Tweede Wereldoorlog werd make-up, met dank aan Audrey Hepburn, Twiggy en Marilyn Monroe, weer volledig geaccepteerd. In de jaren ’60 werd er veel geëxperimenteerd en werden de ‘winged line’ en de rode lippenstift als klassiekers herontdekt.
De grondstoffen voor de producten worden veiliger, testen op dieren gebeurt nauwelijks meer en de moderne cosmetica-industrie zoals we die nu kennen ontwikkelt zich.
De bleke tint verdwijnt en een gezonde kleur wordt de standaard. Make-up wordt gebruikt om imperfecties te maskeren en plus punten te versterken. Maar ook om innerlijke gezondheid en schoonheid te tonen. En daar gaat het om.

 

In 1976 ontwierp Mr. A. Gatti een aantal kleine beauty kitjes voor zijn dochter, die hij altijd liefkozend Pupa noemde, omdat ze allergieën kreeg van de op dat moment verkrijgbare make-up producten. Pupa betekend letterlijk poppetje of klein meisje.
Hiermee was een merk geboren die nog veel naam zou maken.
Pupa is geschikt voor iedere huid, zelfs voor de gevoelige huid!


Meer weten over Pupa en het prachtige assortiment van Pupa?
Kom gerust langs in ons dermacenter bij apotheek Didam.

Uw reactie