Single Blog Title

This is a single blog caption
23
okt

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn bruine, onregelmatige vlekken.
De vlekken ontstaan daar waar teveel zon op de huid schijnt, voornamelijk gezicht en handen.
Hoe ouder iemand is, hoe meer zon er op de huid heeft geschenen, hoe meer vlekken er kunnen ontstaan.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die kleur geeft aan de huid, haren en ogen. Pigment beschermt je huid ook tegen UV-stralen. Als je meer in de zon bent, maakt je huid meer pigment aan. Te veel in de zon is niet goed, het vergroot de kans op huidziektes en versnelt de huidveroudering. Maar ook de melanocyten, de cellen die pigment aan maken, kunnen in de war raken. Er ontstaat dan een ophoping van pigment, pigmentvlekken. Vooral UVA is veroorzaker van de storing in de melanocyten.

Door hormoonschommelingen kun je ook last krijgen van overmatige pigmentvorming. Bij een zwangerschapsmasker ontstaan er donkere vlekken in het gezicht. Deze vlekken kunnen geen kwaad en verdwijnen na de bevalling meestal geleidelijk weer. Wel is de kans groot dat pigmentvlekken bij een volgende zwangerschap of bij het gebruik van een anticonceptiepil weer terug komen.

Wat minder bekend is, is dat pigmentvlekken ook kunnen ontstaan door allergische reacties, wondjes en infecties van de huid. Bescherm een kapotte huid dan ook altijd goed tegen UV-stralen.
Verkeerde huidverzorgingsproducten en bepaalde parfums kunnen door een reactie met UV-stralen  de huid irriteren en daardoor ook pigmentvlekken veroorzaken. Net als bepaalde medicijnen.

Hoe behandel je pigmentvlekken?

Meestal kunnen pigmentvlekken geen kwaad maar wil je deze
wel graag behandelen omdat het storend is.

-De makkelijkste manier om vlekken weg te werken is een make-up product. Hiermee worden ze gecamoufleerd maar verminderen niet.

-Met een laser of een chemische peeling zijn pigmentvlekken goed te behandelen! Onze huidtherapeut voert verschillende technieken uit, zo is er voor elk huidtype een geschikte behandeling, ook voor een donkere huid. Wil je weten of onze huidtherapeut iets voor jou kan betekenen? Boek dan een gratis consult, ze vertelt dan welke behandeling het beste voor je is en of je eventueel een vergoeding uit je zorgverzekering krijgt.

-Met dagelijks gebruik van goede huidverzorging kun je er voor zorgen dat de pigmentophopingen geleidelijk aan verminderen. Het belangrijkste dat huidverzorging kan doen is de huid beschermen tegen nieuwe pigmentvlekken. Belangrijk is dan dat de huid wordt beschermt tegen UV-stralen en dat er antioxidanten inde producten zitten die de vrije radicalen, die vrij komen bij het maken van pigment, neutraliseren. Kom voor het juiste advies voor jouw huid eens langs in ons dermacenter.

-Er bestaan ook blekende crèmes, deze zijn meestal alleen via een arts verkrijgbaar. Wij raden deze crèmes niet aan, dit vanwege een overgevoeligheidsreactie die kan ontstaan ,waardoor de huid juist witter wordt.

Voorkomen is beter dan genezen.

De een heeft meer aanleg voor pigmentvlekken dan een ander, meestal is dit erfelijk bepaald. Maar de belangrijkste reden van het ontstaan van pigmentvlekken zijn UV-stralen.

Bescherm de huid dan ook altijd, in de winter voldoet een dagcrème met goede bescherming, tegen UV-straling. Juist UVA is verantwoordelijk voor pigmentvlekken, dus kies een filter met een hoge UVA bescherming. Vergeet ook niet je handen in te smeren! In de zomer zou je je gezicht nog extra kunnen beschermen met een hoed of pet zodat er geen direct zonlicht op schijnt. Zeker als je een zwangerschapsmasker hebt is het belangrijk je gezicht niet in de zon te houden, tot zeker 3 maanden na de bevalling.
Gebruik als de zon schijnt geen parfum op delen van de huid die blootgesteld zijn aan de zon, wel lekker ruiken? Spray eens wat parfum in je haren of op je kleding.

Vermijd de zonnebank!

Wanneer naar huisarts?

Ga altijd naar de huisarts als de pigmentvlek verandert van grootte, kleur, vorm, formaat, structuur of als de pigmentvlek klachten geeft.

Hou vlekjes en plekjes altijd goed in de gaten, vraag desnoods hulp als je ze zelf niet goed kan zien en help andere ook met het “checken” van hun huid.

Meer informatie over de juiste verzorging tegen pigmentvlekken
of om pigmentvlekken te voorkomen?
Kom langs in ons Dermacenter bij apotheek Didam

Uw reactie