Single Blog Title

This is a single blog caption
14
aug

Wat is acne?

Wat is acne?

Als poriën verstopt zijn met talg of bacteriën spreken we van acne. Deze verstoppingen veroorzaken ontstekingen en er ontstaan puistjes, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. Meestal komt acne voor in het gezicht en op de borst en rug.

85% van de mensen tussen 12 en 24 jaar heeft in meer of mindere mate last van acne, daarna neemt het aantal sterk af naar 5 % vrouwen en 1 % mannen met acne.

Welke soorten acne zijn er
Er zijn verschillende soorten acne, de meest bekende “jeugdpuistjes” oftewel Acne vulgaris en de veel voorkomende Acne conglobata; Heftig ontstoken talgklieren, met name op borst, schouder en rug. Vooral mannen hebben last van dit type acne. Na genezing blijven vaak littekens achter op de plekken waar de pijnlijke puisten hebben gezeten.
Er bestaan ook nog de Acne fulminans; een zeer heftige, maar gelukkig zeldzame vorm van acne. De rode, dikke en pijnlijke bulten lijken op Acne conglobata, maar je krijgt meestal koorts en kunt last hebben van spier en gewrichtspijn.
Acne ectopica is een chronische ontsteking in de haarzakjes. Deze ontstaat meestal na de pubertijd en komt vaak in de liezen en oksels voor. Vooral bij mensen met overgewicht en rokers.
En de Acne infantum; deze vorm komt vrij vaak voor en wordt ook wel baby-acne genoemd. Onder invloed van hormonen krijgen pasgeboren baby’s kleine puistjes in het gezicht. Verschijnselen zijn (meestal) mild en verdwijnen vanzelf.
Daarnaast is er ook een vorm van acne die ontstaat door verkeerd gebruik van cosmetica. Acne cosmetica ontstaat vaak door gebruik van comedogene cosmetica, denk hierbij niet alleen aan make-up maar ook aan crèmes, shampoos en haarstylingsproducten. Hier kunnen stoffen inzitten die de poriën verstoppen.

Hoe ontstaat acne?
In je huid bevinden zich, per cm2, ongeveer 15 klieren die talg uitscheiden. De talg houdt je huid soepel en beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf. Ook houdt het vocht in je huid vast. Door invloed van hormonen, in de pubertijd, produceren de talgklieren meer talg. Door bijvoorbeeld dode huidcellen, verkeerde cosmetica of haartjes is de uitgang van een porie geblokkeerd of vernauwd waardoor de talg niet weg kan. Als de uitgang niet vrij wordt gemaakt kan de talgklier scheurtjes vertonen waardoor talg in de huid terecht komt. Daar veroorzaakt talg, onder invloed van bacteriën die op je huid leven, een ontsteking, de bekende puistjes.

Kan ik mijn acne laten behandelen?
Ja, acne bestaat uit verschillende vormen en mate, hierdoor is er geen standaardbehandeling voor acne. Verstopte poriën worden anders behandeld dan heftige ontstekingen.

In onze schoonheidssalon kijkt een specialist samen met jou welke behandeling geschikt is voor jouw huid. De huid wordt op milde wijze grondig gereinigd, de verstopte poriën worden geleegd en ontstekingen worden schoongemaakt. Met behulp van een peeling verwijderen we dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn en ze hun talg kunnen afvoeren. Ook wordt de celvernieuwing gestimuleerd wat resulteert in een gezondere huid.

Wist je dat je zorgverzekering, zonder verwijzing van de huisarts, bij acne vaak een vergoeding geeft voor schoonheidsbehandelingen bij een acne specialist.
Neem contact met ons op om te kijken of je zorgverzekering je behandeling vergoed.

Als je langdurig last hebt van acne kan de huisarts en dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven, ook hier zit veel verschil in. Er zijn middelen die de ontstekingen remmen, antibacteriële middelen, middelen die keratolytisch werken (dus de huid verdunnen) en middelen die de talgvorming minderen. Welk geneesmiddel voor jou effectief is , bekijkt jouw arts.

Hoe kan ik mijn huid zelf rustig houden?
Heb jij een onzuivere huid? Bekijk dan samen met ons je huidige verzorgingsroutine eens goed.
Producten die de huid te erg uitdrogen of irriteren kunnen acne verergeren.

Reinigen is de eerste en belangrijkste stap bij een onzuivere huid. Met een milde reiniging, die speciaal ontwikkelt is voor een onzuivere huid reinig je, in de ochtend en in de avond, om zweet, overmatig talg en afvalstoffen van de huid te verwijderen.
Om de huid te verzorgen gebruik je na de reiniging een hydraterende crème speciaal voor een onzuivere huid, deze bevat weinig tot geen vetstoffen en zorgt ervoor dat de huid beschermd wordt.
Kom je in de zon? Bescherm je huid dan ook goed tegen uv-stralen. Puistjes zijn kleine wondjes en zijn daardoor gevoeliger voor pigmentvlekjes.
Ga vooral niet zelf knijpen, drukken en krabben aan de puistjes, dit kan de acne verergeren of littekens veroorzaken.
Merk je dat acne opvlamt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, probeer deze dan eens een tijdje helemaal te vermijden om te zien of de huid rustiger wordt.

Kan ik wat doen tegen de littekens en de vlekjes nu mijn acne weg is?
Ja! Onze huidtherapeut heeft diverse methoden om acne littekens en pigment vlekken te behandelen.
Een huid therapeutische peeling versnelt het afschilferingsproces zodat er een nieuwe en gladdere huid ontstaat. Er bestaan verschillende soorten peelings die werken op verschillende huidlagen. Hoe sterker de peeling, hoe dieper en intensiever de werking. Peelings kunnen ook ingezet worden als de acne nog actief is.
Met de medische laser kan onze huidtherapeut littekens, rode vlekjes en donkere plekken die door acne zijn ontstaan behandelen. Er worden minuscule gaatjes in de huid gemaakt die worden opgevuld met nieuw weefsel waardoor littekens worden opgevuld en minder zichtbaar worden of zelfs verdwijnen.

Kom langs in ons Dermacenter bij Apotheek Didam,
neem contact met ons op,
of boek direct een afspraak bij onze acne specialist of huidtherapeut


De huidtherapeut, Anne Kropman,
is aanwezig op de onderstaande dagen
van 09.00 – 17.00 uur in apotheek Didam:

– Donderdag 5 oktober 2017
– Donderdag 26 oktober 2017
– Donderdag 16 november 2017

Uw reactie