La Roche Posay Rosaliac
03
apr

Couperose

Zijn er rode bloedvaatjes te zien op de zijkant van je neus, wangen, voorhoofd en/of kin?
Waarschijnlijk heb je couperose..

Het gezicht heeft een rode gloed doordat de bloedvaten die dicht onder de huid liggen zichtbaar zijn. Vaak gaat deze rode gloed gepaard met vlammende roodheid. Het ene moment is de huid kalm en het volgende moment wordt de huid erg rood.

Wat is couperose?
Couperose is een onschuldig verschijnsel, het zijn talrijke uitgezette rode en soms blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, meestal bij mensen met een blanke huid vanaf de leeftijd van ongeveer 30 jaar.
Couperose ontstaat doordat de bloedvaatjes die oppervlakkig in de huid liggen slapper zijn geworden en zijn gaan uitzetten. De uitgezette vaatjes kunnen naast roodheid ook klachten geven zoals jeuk, prikkelingen en een branderig gevoel.

Wat kan ik doen tegen couperose?
De meest effectieve manier om van de uitgezette vaatjes af te komen is door lasertherapie bij de huidtherapeut. Tegen het branderige en prikkende gevoel werken crèmes heel goed. Deze crèmes gaan de roodheid verminderen, maar zijn niet in staat om de vaatjes te verwijderen.

Couperose gaat niet vanzelf over en kan in de loop van de jaren soms zelfs erger worden en uitbreiden naar hals en decolleté.
Met de juiste verzorging en aanpassing in je levensstijl kan je het stabiel houden.

Probeer prikkels te vermijden waardoor bloedvaatjes kunnen gaan uitzetten.

Uitlokkende prikkels zijn:

  • Zon
  • Stress
  • Weersomstandigheden
  • Inspanning
  • Alcohol
  • Warm/koud water
  • Gekruid eten
  • Verzorging met irriterende bestanddelen zoals teveel parfum

Gebruik altijd een goede verzorgende crème met een zonbescherming en was je huid niet met te warm of te koud water, dit zorgt ervoor dat de bloedvaatjes uitzetten.
Vermijd te pittig eten en verminder je alcohol inname, door alcohol raken de vaatjes sterker doorbloed en gaan uitzetten.

Heb jij last, of ken je iemand die last van een rode huid met zichtbare bloedvaatjes heeft en wil je meer informatie over de verzorging van de couperose huid?
Kom dan langs in ons dermacenter in apotheek Didam of neem contact met ons op

Uw reactie