16
mrt

Eczeem huid

Heb je last van rode, schilferige plekken, met soms blaasjes en bultjes en een vervelende jeuk? Misschien heb je eczeem.

1 op de 5 kinderen en ongeveer 2-10 % van de volwassen heeft last van eczeem.
Met een goede dagelijkse huidverzorging kan eczeem wel verzacht en verminderd worden. Maar helaas is er voor deze chronische huidaandoening nog geen oplossing.

Veelvoorkomende vormen van eczeem zijn:
Contact eczeem
Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd.

Wat is contact eczeem?
Zoals de naam al zegt ontstaat deze eczeem door contact met bepaalde stoffen waar je huid op reageert. We onderscheiden irriterend contact eczeem en allergisch contact eczeem.

 • Irriterend contact eczeem (bijvoorbeeld luiereczeem)
 • Allergisch contact eczeem (bijvoorbeeld nikkelallergie)
 • Bij contact eczeem is de huid soms gezwollen en is er een rode jeukende uitslag met bultjes, schilfers, blaasjes en/of korstjes zichtbaar.

Wat is atopisch eczeem?
Eczeem dat ontstaat van binnenuit het lichaam door onbekende oorzaak. Vooral bij kinderen en baby’s komt atopisch eczeem veel voor. Eczeem zie je bij kinderen vaak in het gezicht, achter de oren, op het hoofd en in huidplooien zoals knieholtes. Op latere leeftijd kan eczeem op handen, voeten en knieën ontstaan. Ook is het mogelijk dat kinderen over eczeem heen groeien, maar het kan ook chronisch worden. Bij atopisch eczeem voelt de huid droog en ruw aan, heeft vaak schilfertjes en jeuk en soms bultjes en blaasjes.

Hoe ontstaat eczeem?
De oorzaak van eczeem is onbekend. Meestal is het een combinatie van diverse factoren, waarbij erfelijkheid een belangrijke rol speelt.
Eczeem is een ontsteking in de huid die ontstaat door een allergische- of overgevoeligheidsreactie. Wat deze reactie veroorzaakt is per persoon verschillend.

Een droge huid kan eczeem uitlokken of verergeren. Een gezonde huid zorgt er voor dat er geen ongewenste stofjes in het lichaam komen. Vet en vocht houden de huid soepel. Als de huid uitdroogt verliest het haar natuurlijke beschermlaag. De huid is nu kwetsbaarder en kan snel gaan irriteren waardoor eczeem ontstaat.

Meer lezen over een droge huid klik hier.

Ik heb eczeem, en nu?
Eczeem is met de juiste behandeling redelijk onder controle te houden. Eczeem is een chronische huidaandoening met een onvoorspelbaar beloop. Rustige periodes wisselen af met pieken waarin je erg veel last van eczeem kunt hebben.
De behandeling van jouw arts is erop gericht om de ontstekingsreactie in de huid te laten verdwijnen of te verminderen. Meestal krijgt u een corticosteroïden zalf om de ontsteking te bestrijden, daarnaast kun je zelf wat dingen aanpassen om eczeem te verminderen.

 • Vermijd contact met irriterende stoffen die eczeem verergeren, deze kunnen per persoon verschillend zijn.
 • Kom zo min mogelijk in aanraking met factoren die een droge huid veroorzaken. Bij voorbeeld water, zeep, droge lucht en koud weer.
 • Verzorg en bescherm je huid goed met een voedende balsem waar geen parfum en parabenen aan zijn toegevoegd.
 • Gebruik een speciale reiniging zonder zeep.
 • Douche niet te heet en te lang en dep je huid droog.
 • Douche direct na lichamelijke inspanning, transpiratie kan jeuk veroorzaken
 • Gebruik bij schoonmaken handschoenen
 • Zorg voor een goede lichamelijke conditie. Stress, vermoeidheid en ziekte kunnen eczeem verergeren

Heb jij last van een droge en zou je graag wat meer informatie willen over de verzorging en bescherming van je huid? Kom langs in ons Dermacenter bij apotheek Didam.

Uw reactie